Diyet yaparak zayıflama her yaşın vazgeçilmez modasıdır. Özellikle övgü toplayan diyetler herkes tarafından rağbet gören, gözde diyetler arasında yerini alıverir. Ancak her şey göründüğü gibi toz pembe değildir. Bu tip diyetler beslenme uzmanı tarafından hazırlanmadığı için vücudun sağlıklı dengesine zarar verebilmekte ve belli sağlık sorunları yaratabilmektedir. Ayrıca kişilerin özel durumlarının olması her diyeti uygulama lüksünü ortadan kaldırır. Örneğin kalp yetmezliği ya da şeker direnci olan bir hasta her diyeti uygulamaya uygun sağlık şartlarına sahip değildir. Yine hamile birinin her diyeti uygulama lüksü maalesef bulunmaz. Hamilelikte Diyet;
Hamilelikte Diyet Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?
Hamilelik süreci annenin çok iyi beslenmesi gereken bir süreçtir. Çünkü bu beslenme hem anne hem de bebeğin gelişimini destekler. Yetersiz beslenme annenin depolarını boşaltıp anneyi güçsüz bırakırken bebekte gelişim geriliğine yol açabilir. Bu nedenle hamilelik devam ederken diyet uygulamak isteyen anne adayları kesinlikle bir beslenme uzmanından destek almalıdır.
Hamile bir anne adayının bu dönemde beslenmesi adına yapacağı ilk şey öğünlerini çok iyi ayarlamak ve bunları güne eşit yaymaktır. Bir kerede çok fazla yemek yerine sık sık ve az az yemek yemek ideal olandır.
İkinci aşamada anne adayının beslenme listesi hazırlaması ve buna harfi harfine uyması gerekir. Bu listede kesinlikle ağır yiyecekler yer almamalıdır. Kızartılmış yiyeceklerin tümü anne adayının midesine zarar verir, hazmı zordur ve kilo alımına neden olur. Üstelik bebeğin gelişimi için hiçbir artı değer taşımaz. Bu nedenle köfte patates de dahil olmak üzere hiçbir yiyeceği kızartarak tüketmemeleri gerekir. Fırınlamak en güzel yöntemdir.
Hamilelikte kilo kontrolü gerçekten önemlidir. Sanıldığının aksine anne adayı her bulduğunu yememeli, sağlıklı yiyeceklere yönelmelidir. Abur cuburlar bu noktada uzak durmanız gereken ciddi birer tehlikedir. Çikolata, cips, bisküvi türleri, şeker içeren tatlılar, türlü hamur işleri, gazlı ve şekerli içecekler kara listenin başındaki yiyeceklerdir. Anne adayı bunları eve almayarak uzak durmayı bir anlamda gerçekleştirebilir. Atıştırmalık ihtiyacı hissedildiğinde ise kocaman yeşil bir elmayı dişlemek, potasyum ihtiyacını karşılaması için bir orta boy muz yemek, salata sosu eklemeden bol yeşillikli bir kase salata yemek hem sağlıklı bir atıştırmalık yerini tutar hem de tokluk hissi verir. Yine bu süreçte meyve suları anne adayının sadece meyvenin şekerini alması anlamına gelir, posasından faydalanamaz. Bu nedenle taze meyve suyu hazırlamak yerine meyvenin tümünü yemek çok daha sağlıklıdır. Üstelik kilo alımına engel de olur.
Anne adayı 9 aylık yolculuğunda her hafta kilosunu düzenli olarak kontrol etmelidir. Böylece hızlı kilo alımının gerçekleşmesi durumunda önlem almalıdır.
Daha detaylı bilgi için Diyetisyen Hizmetleri sayfasını inceleyebilirsiniz.