Alerji Belirtileri ve Tedavisi

Alerji Belirtileri ve Tedavisi

Çoğu zaman ciddi bir sağlık sorunu kabul edilmeyen alerjik reaksiyon toplumsal yaygınlığı oldukça fazla olan bir hastalıktır. Beslendiği kaynakların farklılık göstermesi, kişisel farklılıklarla şekillenmesi gibi etmenler bu hastalıkla mücadeleyi zorlaştırmaktadır. Alerji Belirtileri ve Tedavisi buna ek olarak kişinin kendisinde ortaya çıkan belirtileri net şekilde saptanmaması da tanı ve teşhisi geciktirmektedir.

Çevremizdeki her dört kişiden birinin sorunu olan alerji bağışıklık sisteminin belli uyaranlara karşı fazla tepki göstermesi olarak tanımlanmaktadır. Bahsettiğimiz bu aşırı tepki reaksiyon adıyla bilinmektedir. Alerjisi bulunan kişiler değerlendirildiğinde genellikle birden fazla şeye karşı reaksiyon geliştirdikleri gözlenmiştir.

Alerji birçok farklı çeşitte olmakta ve hepsi de kendine özgü ve birbirinden farklı özellikler göstermektedir. Bu nedenle her alerjiyi aynı kategoride değerlendirmek ve genelleme yapmak yanlış olur.

Besin alerjisi alerji çeşitleri içinde en fazla görülen türüdür. Sıklıkla çocuklarda görülen besin alerjisi büyümeyle doğru orantılı olarak azalma gösterir. Tüketimiyle beraber reaksiyona neden olan besinler arasında ilk sırada yerfıstığı, soya, yumurta ve süt gelmektedir.

Hava ile insan vücuduna taşınan alerjiler de ciddi boyutlarda sıkıntılara neden olabilmektedir. Özellikle polenler, hayvan tüyü, küf, sigara dumanı, parfüm ve çeşitli kimyasallar alerjik reaksiyonu tetiklemektedir.

Çeşitli böceklerin ısırığı sonucunda oluşan böcek alerjileri de etkisini fazlaca gösteren bir alerji çeşididir. Böcek alerjilerinin nedeni ısırma esnasında böceğin kendi zehrini ısırdığı alana zerk etmesidir.

Alerjik Reaksiyonun Belirtileri Nelerdir?

Alerjik reaksiyonun ilk ve en yaygın belirtisi hapşırmadır. Herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılığınız varsa yani alerjen bir yapıya sahipseniz gün içinde çok sık hapşırmalar görülür. eğer grip ya da nezle gibi bir soğuk algınlığı sorununuz yoksa sık hapşırmaları alerjik reaksiyona bağlayabilirsiniz. Sık sık ve aralıksız gelen hapşırıklar aslında vücudun kendini savunma çabalarının bir sonucudur. Her hapşırık alerji belirtisi olmamakla birlikte akla bu başlığın da gelmesi iyi olacaktır.

Alerji belirtileri arasında burun akıntısı da bulunur. Burun mukozası hastalık halinde olduğu gibi yeşilimsi renkte olmaz. Aksine su gibi şeffaf bir burun akıntısı kendini gösterir. Bunun için üç günden uzun süren burun akıntısının gözlenmesi gerekir.

Burun akıntısı gibi burun tıkanıklığı da bir alerjik reaksiyon belirtisidir. Ancak burun akıntısının alerjik reaksiyon kabul edilmesi için renginin takip edilmesi gerekir. Hastalık halinde olduğu gibi herhangi bi rengi yoktur. Tersine şeffaf ve akışkandır.

Alerjinin başka bir belirtisi de vücudun çeşitli yerlerinde oluşum gösteren kızarıklıklardır. Bu kızarıklıklar aslında şiddetli bir kaşıntının sonucudur. Kaşıntı şiddetinin fazla olması durumunda tahrişlerde fazla olur. Bunun sonucunda ise kanamalar meydana gelebilir.

Eğer alerjiniz varsa kendinizde aramanız gereken belirtiler arasında göz sulanması da bulunur. Öne çıkan belirtiler arasında yer alan göz sulanması bazı kişilerde sadece sulanma şeklinde olurken bazılarında gözyaşı şeklinde akabilir.

Çok yaygın olmamakla birlikte dil şişmesi alerji belirtileri arasında sayılabilir.

Vücut kızarıklıkları alerjinin öne çıkan belirtilerindendir. Eğer su çiçeği, kızamık, el ayak hastalığı gibi bir hastalık söz konusu değilse oluşum gösteren kızarıklıklar büyük ihtimalle alerjik kökenlidir.

Alerjik Reaksiyonun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alerjik Rinit tedavisinde tıbbi içerikli ilaçlar ve doğal yöntemler uygulanmaktadır. İlaç kullanımına başvurmadan önce doğal yöntemlere başvurmak daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

Alerjik reaksiyonu tetikleyen uyaranlardan uzak durarak reaksiyonu baskılayabilirsiniz. Bu, atacağınız ilk adımdır.

Bu hastalığın tedavisinde antihistaminik ilaçlar sık tercih edilen ilaç grubudur.  Bu ilaçlar sayesinde hasta daha rahat nefes alır. Ancak ilacın etkisini tam olarak görebilmek için alerjene maruz kalmadan önce kullanılması önemli bir ayrıntıdır.

Alerji tedavisinde sık kullanılan burun spreyleri hastanın daha rahat nefes almasına yardımcı olur. Bununla birlikte bu hastalıkta tedavi için tercih edilen burun spreyleri kortizon içeren spreylerdir. Bu nedenle de mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalı ve uzun süreli kullanımdan kaçınılmalıdır.

Bazı yan etkileri bulunmakla birlikte alerji iğneleri tercih edilen tedavi yöntemleri arasındadır. Ancak bu iğneler belli bir süre içinde belli aralıklarla ve devamlı uygulandığında etkili olmaktadır. Bu yüzden tedaviye başlandığında mutlaka sonuna kadar devam edilmelidir.

 

Scroll to Top