Alerjilere bağlı olarak ortaya çıkan ve kişinin yaşamını sekteye uğratan bir öksürük çeşidi olan alerjik öksürük oldukça sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Hastanın kendisinde gördüğü belirtileri iyi takip etmesi alerjinin teşhisinde önemli rol oynadığından gerekli bir adımdır.
Alerjik Öksürük Özellikleri
Geçmeyen öksürük inatla boğazınıza yapıştı, bir türlü sizi bırakmıyorsa bu durumdan şüphelenmekte haklısınız. Hele bir de herhangi bir hastalığınız, fiziksel şikayetiniz yoksa bu durumu alerjik öksürüğe bağlayabilirsiniz. Öksürüğün izlenmesi ve ona göre teşhisin doktor tatarafından netleştirilmesi gerekir. Ancak ilk gözlem aşaması size düşer. 3 haftalık süre sizin için belirleyici olacak süredir. Eğer 3 hafta boyunca herhangi bir hastalığa bağlı
olmadan devam eden öksürüğünüz varsa bunu alerjiye bağlamalısınız.
Öksürük aslında bir hastalık değiş, tam tersi solunum yollarını ya da boğazı temizlemeyi amaçlayan bir savunma mekanizmasıdır. Öksürük, kronik ya da akut, balgamlı ya da balgamsız olarak iki grupta değerlendirilebilir. 3 haftadan daha uzun süren öksürükler kronik öksürük olarak kabul görür. Akut öksürük ise nezle, sinüzit, farenjit gibi nedenlere oluşan öksürük şeklidir. Balgamsız olan öksürüğün özelliği kuru olmasıdır, ayrıca boğazda yoğun bir gıcık hissi uyandırır.
Peki Alerjik Öksürük Neden Olur?
Bu öksürük çeşidi solunum yollarını tahriş olmasından kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Alerjenlerin tümü vücuda solunum yoluyla girer. Öksürük de vücudun doğal bir tepkisi olduğu için alerjenleri algıladığı andan itibaren öksürük savunma mekanizmasının bir parçası olarak vücut tarafından devreye sokulur.
Reflü toplumda sık karşılaşılan ancak çok ciddi olmayan bir sağlık sorunudur. Alerjik öksrürüğün bir nedeni olarak kabul edilmektedir. Reflünün tedavisiyle alerjik öksürüğün ortadan kalkması sağlanabilir.
Bununla birlikte kimi hastalarda bahar alerjisinin bir sonucu olan burun arkası akıntısı oluşur. Bu da alerjik öksürüğün bir nedenidir.
Alerjik öksürük her hastada aynı özelliklerle seyretmez. Bazen kuru öksürük şeklinde, bazen balgamlı öksürük şeklinde, bazen de hırıltı eşliğinde ortaya çıkar.
Öksürüğün Meydana Gelişi
Öksürüğün meydana geliş nedenleri farklıdır. Grip, nezle, astım, farenjit, verem, geniz akıntısı, reflü, kalp yetmezliği ya da akciğerde sıvı toplanması gibi daha birçok hastalık öksürüğe kaynaklık edebilmektedir. Bunun dışında kronikleşmiş kulak enfeksiyonları, uzun zaman kullanılan tansiyon ilaçları, sigara da öksürüğe neden olabilir.
- Öksürüğün süresi ve taşıdığı özellikler nedeninin belirlenmesinde yol göstericidir. Sıklıkla geceleri ortaya çıkan, balgamsız ve kuru öksürük genellikle viral enfeksiyondan ya da alerjik reakisyondan kaynaklıdır.
- Çocuklarda yaygın olarak görülen ve gece uykuya daldıktan hemen sonra ortaya çıkan öksürük geniz akıntısından, sinüzitten ya da reflüden kaynaklı olmaktadır.
- Eğer öksürük yoğun hareketten, gülmeden, ağlamadan ya da egzersizden sonra ortaya çıkıyorsa nedeni astımdır.
- Gürültülü ve metalik sese benzerlik gösteren öksürük ise solunum yolu hastalığını işaret eder.
Grip ya da benzeri basit hastalıkların dışında seyreden alerjik reaksiyonla beslenen öksürükte birincil amaç öksürüğü kesmek değildir. Bundan ziyade özellikle çocuklarda alerjik reaksiyona neden olan alerjenden uzaklaşmak en doğru adımdır. Çeşitli laboratuvar testleriyle kişinin hangi maddeye alerjik reaksiyon gösterdiği belirlenmelidir. Belirlenen uyarandan uzaklaşmak çevresel alerjen yükünü azaltır. Buna ek olarak gerekli hallerde farklı semptom giderici koruyucu özellikli ilaçlar ve aşı tedavisi de tedavi basamaklarını oluşturmaktadır.
Alerjik Öksürük Tedavisinde İzlenecek Yollar:
Alerjik öksürüğü olan hastanın durumunun bir süre kesintisiz izlenmesi şarttır. Sonuçta her öksürüğün alerjik kökenli olduğunu düşünmek yanlış olur. Bu durumda yapılabilecek en uygun adım yaygın alerjenler için test uygulaması yaptırmaktır. Bu testin yanında doktor hastanın sağlık geçmişini inceleyerek de tanı koyabilir. Bu adımlardan sonra yine doktorun uygun gördüğü dozlarda ilaç kullanımı gerçekleştirilir. Uygun anhistaminik ilaçlar sayesinde alerjenin yoğunluğu azaltılabilir. Bu sayede hastanın hayatı üzerindeki olumsuz etkileri azalır.
Tedavi sürecinde izlenecek yollardan belki de en basiti alerjeniden uzak durmaktır. Hastanın kendisine zarar veren alerjenden uzak durması reaksiyon oluşumunu büyük ölçüde ortadan kaldırır. Alınacak bu önlemlerle alerjik öksürük sorunu büyük ölçüde çözülür. Ancak çözüm bulunamadığı durumlarda daha kapsamlı alerji testlerine başvurulmalıdır. Uygulanan kapsamlı testler sonucunda doktor uygun olan tedavi planını şekillendirebilir.
Alerjik öksürüğün tedavisi için doğal yöntemlere de başvurulabilir. Üstelik bu yöntemler oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Örneğin boğazınızı yumuşatarak öksürüğü azaltabilirsiniz. Bunun için ılık içecekler için. Ya da yatarken yastığınızı yükseltmeyi deneyin. Bu sayede daha rahat uyursunuz. Ilık suyun içine biraz bal ve limon suyu ekleyerek içerseniz doğal bir öksürük şurubu elde edersiniz.
Alerjik Öksürüğün Tedavi Basamakları
Alerjik öksürüğün tedavisini gerçekleştirmek için atılacak en uygun adım alerji testi uygulamaktır. Uygulanan alerji testinin sonucunda hastanın rahatsızlığı konusunda kesin teşhis konur. Asıl olan uygulama alerji testi uygulamasıdır. Ancak bununla birlikte doktor hastanın sağlık geçmişini inceleyerek de tanı koyabilir.
Tanı koyma aşamasından sonra alerjinin yoğunluğu belirlenir. Bu yoğunluğa göre hastanın rahatlaması için ilaç uygulamasına geçilir. Basit ilaçların yeterli olmadığı aşamada anti enflamatuar ilaçlara başvurulur.
İlaç kullanımından önce hastanın günlük yaşamında basit olarak uygulayabileceği alerjenden uzak durma uygulaması yapılabilir. Bu, hem kolay hem de oldukça etkili bir yöntemdir. Söz gelimi polen alerjisi olan bir hasta için en doğru adım park bahçe gibi ağaçların ve polenlerin yoğun olduğu yerlerden uzak durmaktır. Özellikle alerjinin atak dönemi olan bahra döneminde bu yerlerden uzak durarak atakların sayısı ve şiddeti azaltılabilir.
Öksürük Tedavisi
Öksürüğün boğazda oluşturduğu tahribatı azaltmak için sıcak içecekler içilebilir. Özellikle yatmadan önce içilecek sıcak bir şeyler rahat uyumaya yardım edecektir.
Alerjik öksürük günün her saati rahatsızlık verir. Bununla birlikte gece öksürük fazlasıyla artar. Bu nedenle alınacak önlemlerin bir kısmı gece rahatlamaya yönelik olmalıdır. Uyumadan 2 saat önce yeme içme işleminin sonlandırılması isabetli olacaktır. Yine yatarken yastığınızı biraz yükseltirseniz öksürüğünüz hafifleyecektir.
Uyuyacağınız odayı en az yarım saat havalandırın ve gerekirse soğuk hava makinesi kullanarak nem miktarını arttırın. Bu sayede kuru öksürük azalır ve daha rahat uyursunuz.
Basit uygulamalarla alerji öksürüğünün önünü alamıyorsanız biorezonans terapi uygulamasını deneyebilirsiniz. Bu terapi uygulaması bir cihazla yapılmaktadır ve kesin çözüm sunmasıyla bilinir. Biorezonans seansları hastanın alerji kaynaklı hasta frekansları üzerinde yoğunlaşarak onları olumlandırır ve vücuda sağlıklı frekanslar şeklinde geri verir. Tedavi bu şekilde tamamlanmış olur.
Detaylı bilgi için Biorezonans Alerji Tedavileri sayfasını inceleyiniz.