Depresif Bir Gençle İletişim

Depresif Bir Gençle İletişim

Depresif Bir Gençle İletişim

Gençlerde depresyon belirtileri ve ergenlik dönemine özgü davranışlar arasında ayrım yapmak bazen zor olabilir. Her iki durumu da anlamak için gençlerin yaşadıkları duygusal ve davranışsal değişiklikleri dikkatle gözlemlemek ve anlamak önemlidir. Depresyon belirtileri genellikle şunları içerebilir: sürekli hüzün veya boşluk hissi, ilgi kaybı, enerji eksikliği, uyku problemleri (aşırı uyuma veya uyuyamama), iştah değişiklikleri, düşük özsaygı, umutsuzluk hissi, değersizlik duygusu, odaklanma ve konsantrasyon eksikliği, intihar düşünceleri veya davranışları.

Bu belirtilerin bazıları, ergenlik döneminde de görülebilecek doğal değişikliklerle örtüşebilir. Örneğin, gençlerin duygusal iniş çıkışlar yaşaması, kimlik arayışı, sosyal baskılar ve aile ilişkilerindeki değişiklikler ergenlik döneminin normal bir parçası olabilir. Ancak, sürekli veya ciddi duygusal bozukluklar ve işlevsellikteki önemli düşüşler, depresyon gibi ciddi bir zihinsel sağlık sorununun belirtisi olabilir.

Bu nedenle, gençlerin yaşadıkları değişiklikleri anlamak ve desteklemek önemlidir. Eğer bir gençte depresyon belirtileri gözlemleniyorsa, profesyonel yardım almak önemlidir. Bir psikolog veya psikiyatrist, gençlerin zihinsel sağlığına ilişkin doğru değerlendirme yapabilir ve uygun tedavi seçeneklerini önerirken aynı zamanda ergenlik döneminin normal gelişimsel süreçlerini de göz önünde bulundurabilir.

Konuya nasıl nazikçe yaklaşacağınız ve destek sunacağınız aşağıda açıklanmıştır.

  1. Sor (ve sormaya devam et)

Sizi endişelendiren davranışları açıklayın:

Son zamanlarda arkadaşlarınla neden pek zaman geçirmediğini merak ediyorum.

Endişeliyim çünkü her zamankinden çok daha fazla uyuyorsun.

Arkadaşların hakkındaki fikrini değiştiren ne oldu?

Seni neyin rahatsız ettiğini açıklayabilir misin?

“Bu şekilde hissetmene ne sebep oluyor?”

“Ölümü mü düşünüyorsun, ölmeyi mi?”

  1. Dinlemeye hazır olun

Açılmaya başladıklarında, işittiklerini hissetmelerine yardımcı olmak için aktif dinlemeyi kullanın. Konuşma zamanı geldiğinde tüm dikkatinizi onlara verin. Ne hissettiklerini tam olarak anlayamayabilirsiniz, ancak aşağıdaki gibi şeyler söyleyerek acılarını en aza indirmekten veya geçersiz kılmaktan kaçının:

Ah, bu o kadar da önemli değil.

“Bazen herkes böyle hissediyor.”

“Gençken her zaman karamsardım ama ondan büyüdüm.”

Bunun yerine şefkat ve onay sunun:

“Bu düşüncelerin sizi nasıl bunalmış hissettiğini görebiliyorum.”

“Kulağa acı verici geliyor ama yalnız değilsin. Seni desteklemek için buradayım. “

  1. Destek almalarına yardımcı olun

Merhametiniz ve rehberliğiniz çocuğunuz için büyük bir fark yaratabilirken, profesyonel destek tipik olarak semptomları iyileştirmenin en iyi yoludur. İlk başta terapi fikrine direnirlerse, bir okul danışmanı, aile pediatristi veya en sevdikleri öğretmenle konuşmak bu fikirle daha rahat olmalarına yardımcı olabilir. Diğer güvenilir yetişkinler onları ulaşmaya teşvik ettiğinde terapiyi düşünmeye daha istekli olabilirler.

Terapide neler olduğu hakkında konuşmak da süreci aydınlatmaya yardımcı olabilir. Bu konuda endişeli görünüyorsa, bir terapistin düşüncelerini dinleyeceğini, yargılamadan destek sunacağını ve daha iyi hissetmeye başlamanın yollarını keşfetmesine yardım edeceğini açıklayın.

  1. Onları biraz gevşetin

Çocuğunuzu aktif kalmaya ve ev sorumluluklarına dahil olmaya teşvik etmek, desteklenmiş hissetmesine yardımcı olabilir. Yine de, pek bir şey yapmaya hazır olmadıkları zamanlar olabileceğini anlayın.

Unutmayın, depresyon bir hastalıktır. Grip olmuş olsalardı, onlara ev işlerinden ve okul işlerinden biraz uzaklaşırdınız, değil mi? Depresyon yine de onların enerjisini tüketebilir ve normal çabalarını göstermelerini engelleyebilir.  Rezonans terapileri ile var olan bu enerji blokajlarını ortadan kaldırıp tekrar enerji akışı sağlanarak ergenlik çağındaki çocuğunuzun bu sürecine destek olabilirsiniz.

Megalife Rezonans Merkezi’nde gençler ve ebeveynleri için yaptığımız ruhsal dengeleme ve Bach çiçekleri terapileri hakkında bilgi edinmek için bizi arayabilirsiniz.

Megalife Rezonans Merkezi Psikolog Hizmetleri için bizi arayabilirsiniz.

Tel: 0216 223 00 43

Scroll to Top