Alerjiye ait semptomlar vücudun bağışıklık sisteminin herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılık göstermesi ile başlamaktadır. Bağışıklık sistemi alerjinin giriş noktasına antikor göndererek kendini savunmaya almaya çalışır. Böylece alerjen ile antikorlar arasında bir savaş başlar. Alerjen ve Antikorlar arasındaki savaşın ilerlemesiyle beraber kana kimyasal maddeler salınır. İşte bu kimyasal maddeler alerjiye neden olmaktadır.
Alerjik Rinitin Öne Çıkan Belirtileri Nelerdir?
Alerjik rinit şikayetleri toplumda oldukça yaygın bir hastalıktır, herhangi bir hayati tehlikesi yoktur. Üstelik bazı doğal yöntem uygulamalarıyla baskılanabilmektedir. Bu hastalık basit olarak burun mukozasının iltihaplanması olarak tabir edilmektedir.
Alerjik rinitin en belirgin göstergesi kişiyi zora sokan ve arka arkaya gelen hapşırıklardır. Özellikle burun içinin şiddetli şekilde kaşınması, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı da görülen diğer semptomlardır. Burnun dışında bu hastalığın belirtilerini yakalamak istiyorsanız gözleri takibe almalısınız. Gözlerde sulanma, gözyaşı şeklinde akıntı alerjik rinitin belirtilerindendir. Bazı hastaların kulakları da bu hastalıktan etkilenmekte ve işitme problemleri doğmaktadır. Yine boğaz ağrısı, ses tellerinin olumsuz etkilenmesi sonucunda kısılması ve alerjik tarzda öksürük de görülen belirtiler arasında sayılmaktadır.
Alerjik rinitin biraz daha yatıştığı ve ataklara neden olduğu dönemler bulunmaktadır. Bu dönemsel geçiş hastanın hayatını oldukça ciddi şekilde etkilemektedir. Özellikle atak dönemi olarak kabul edilen bahar aylarında polenlerin yarattığı alerjik semptomlar hasta için büyük sorun oluşturmaktadır. Alerjik reaksiyona neden olan olan en yaygın alerjenler arasında ağaç, yabani ot polenleri ve çimler gelmektedir. Bu alerjenler daha çok mevsimsel alerjinin belirtileri olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte ev tozu akarı, küf mantarı ve hayvanlara ait tüylerin neden olduğu alerjik reaksiyon yıl boyu devam eden alerji olarak kabul görür.
Hasta kendisinde meydana gelen değişiklikleri gözleyerek hastalığının belli kısmında tanı koymada aktif olabilir. Şöyle ki atakların arttığı dönemler özellikle mevsim geçişlerinin olduğu bahar aylarıysa “mevsimsel alerji” tanısını kendisi belirleyebilir. Bununla birlikte yıl boyu devam eden şikayetlerde “devamlı alerji” tanısını koymak yerinde olur. Bununla birlikte bu sadece bir gözlemdir ve hastaya düşen bu kısmını iyi gözlemlemektir. Geri kalanı doktorun kontrolüne bırakılmalıdır.
Alerji terapileri ile ilgili detaylı bilgi için Biorezonans Alerji Terapileri sayfasını inceleyebiliriz.