Alerjik Rinit Nedir :
Alerjik rinit nedir, yani diğer adıyla saman nezlesi burun içindeki mukozanın alerji sebebiyle iltihaplanması durumudur. Herkeste görülmemekle birlikte alerjik yatkınlığı olan kişilerde daha fazla görülmektedir. Alerjik rinitin belirgin özelliği dönemsel olmaması yani hayat boyu devam etmesidir. Ancak bununla birlikte ilerleyen yıllarda şiddeti azalabilmektedir.
Alerjik Rinit Belirtiler ;
Rinitin kelime karşılığı burun iltihabıdır. Alerjik rinit de bu iltihabın alerjik kaynaklı olması durumudur. Alerjik rinit deyince akla ilk gelen arka arkaya hapşırıklardır. Bu hapşırıkların sayısı bazen 15 – 20’ yi geçebilmektedir. Hapşırıklara ilave olarak şeffaf renkli burun akıntısını, gözlerde ve damakta kaşıntıyı sayabiliriz. Alerjik rinit başka hastalıklara zemin hazırlaması noktasında başlıbaşına bir olumsuzluktur. Söz gelimi alerjik rinit şikayeti olan bir kişide astım, egzama ve oral alerji sendromu görülme olasılığı çok daha yüksektir. Daha da somutlaştıracak olursak her alerjik rinitli 3 hastanın 1’ inde astım gelişmektedir.
Alerjik rinit şikayetinin ülkemizde görülme olasılığı yetişkinlerde % 8 – 30 ve çocuklarda % 2 – 37 bandında değişmektedir. Bu rahatsızlığın ilk belirtileri çoğunlukla çocukluk ve genç erişkinlik döneminde ortaya çıkmaktadır.
Bu hastalığın gelişim durumu incelendiğinde büyük kısmının havada uçuşan polenlerden kaynaklı olduğu ortaya çıkmaktadır. Acı bir tablo olmasına rağmen oldukça yaygın bir rahatsızlık olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki toplumda her beş kişiden birinde alerjik rinitten söz etmek mümkündür. Alerjik rinitin kendi kendine geçme durumu maalesef söz konusu değildir. Bununla birlikte atakları azaltmak ya da baskılamak adına bazı önlemler alınabilir. Örneğin alerjenin tetiklendiği ortamlardan uzak durmak, başta ev olmak üzere vakit geçirdiğiniz kapalı ortamları gün içinde belli aralıklarla havalandırmak, yaşanılan ortamları uygun temizlik malzemeleriyle sık temizlemek gibi.
Alerjik rinitin oluşması burun mukozasına hava yoluyla taşınan alerjenlerin yapışması sonucu gelişir. Özellikle bazı mevsimlerde atakların artması hastalığa “mevsimsel rinit” denmesine sebep olmuştur. Mevsimsel rinitin diğer adı “saman nezlesi” dir. Alerjik rinit şikayetleri tüm yıl sürüyorsa buna da “perenial rinit” adı verilmektedir. Perenial rinit şikayetlerinin görüldüğü durumlarda ortamdan hayvan tüylerini uzaklaştırmak, temizlikde kimyasal temizleyiciler kullanmamaktır. Ayrıca yastık, yorgan, yatak çarşafı gibi kişisel malzemelerin temizliğini sık sık yapmak gibi önlemler alınmalıdır.
Alerjik Rinitin Nedenleri Nelerdir?
Alerjinik rinitin öne çıkan nedenlerinden biri polenlerdir. Polenler bilindiği üzere bahar ayının gelmesiyle hareketlenen doğanın ortaya çıkardığı bir sonuçtur. Özellikle geniş yapraklı ve çiçekli ağaçların üzerinde bulunan ve pamukçuğa benzeyen polenler vardır. Bunlar alerjen olarak hastalığı tetiklemekte ve hastaya zor zamanlar yaşatmaktadır. Polenlere karşı ortaya çıkan alerjik reaksiyon durumu genellikle bahar aylarında çoğalır ve polen mevsiminin bitimiyle beraber sona erer. Bu durum “mevsimsel alerji” adıyla da anılmaktadır.
Saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinitin ortaya çıkma nedenlerinden biri de hayvan tüyleri, çeşitli küfler, ev akarları ve ev tozlarıdır. Özellikle ev ortamında bakımı yapılan kedi ve köpekler yaşadıkları ortama tüylerini dökerler. Aslında dökülen miktar fazla olmasa da bu duruma hassasiyeti olan kişiler için rahatsızlık nedenidir. Üzülerek belirtmek gerekir ki bu durumun ortadan kaldırılması tek yolu ev ortamında kedi, köpek, kuş gibi tüyleri dökülen hayvanların bakımının tercih edilmemesidir.
Yıl boyu devam eden ve alerjik reaksiyona sahip hastalar için zor bir hastalık olan alerjik rinit genellikle yeterince havalandırılmayan ya da rutubeti fazla evlerde oluşum gösteren ev akarları kaynaklıdır. Ev akarlarından kaynaklı reaksiyonu önlemenin en etkili yolu temizlik konusunda ekstra hassasiyet göstermektir. Özellikle yatak çarşafları, yorgan, battaniye ve yastıklarla yastık kılıfları sık sık yıkanmalı ve bol su ile durulanmalıdır. Bunun dışında kapalı mekan özelliği olan evlerin gün içinde belli aralıklarla havalandırılması reaksiyon riskini aza çekmenin tek yoludur.
Biorezonans Alerji Terapileri hakkında bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.