Detoks Nedir? Detoks Nasıl Yapılır?

Detoks nedir sorusu; “Vücudumuza çeşitli yollarla giren ve atık madde olarak dışarı atılmayı bekleyen zararlı toksinlerden kurtulma işlemidir yada  vücudu yenileme ve arındırma işlemidir” diye tanımlanabilir.

Günümüzde endüstrileşmeyle paralel olarak teknolojinin gelişmesi soluduğumuz havanın, yediğimiz besinlerin kalitesini düşürmektedir. Ayrıca hayatımızda aksiliklere bağlı olarak yaşadığımız stres faktörleri, kabızlık şikayetleri ve enerji düşüklüğü geçmişe kıyasla çok daha ön planda olmaya başladı. Tüm bu faktörleri ortadan kaldırmak veya en aza indirgemek adına bireyler detoks yaparak vücutlarını belli bir dengeye getirmeyi hedefliyor.

Detoks Nedir? Nasıl yapılır?

Fakat ne yazık ki ortada yanlış bir algı oluşmuş durumda. Bilinçsizce ve vakitsizce yapılan detoks programları bağışıklık sistemini düşürüyor hatta kişiyi zatürreye kadar götürebiliyor. Bireylerin vitamin ve protein depolarının boşalmasına sebebiyet vererek ileri ki dönemlerde ciltte sarkmalar, direnç kaybı, demir eksikliği ve kemik erimesini beraberinde getiriyor.

Peki Detoks Nedir ve Detoks programı hiç mi yapılmamalı? Tabi ki yapılabilir fakat doğru yöntemlerle doğru zamanda ve konusunda uzman kişilerin desteği ile.. Öncelikle doktor kontrolünde kan tahlili yapılmalı ve program süresi 3 günü aşmayacak şekilde olmalı. Olabildiğince işlenmiş ve paketli gıdalardan uzak durulup, yalnızca sıvı alımı ile değil, sindirimin ağızda başladığı unutulmadan bedeni bütün halinde düşünerek çiğ halde sebze ve meyve gibi lifli gıdaların desteği ile günlük alınması gereken enerjinin tüm besin gruplarından tamamlanmasıyla yapılmalıdır. Bu tarz bir beslenme programıyla vücudun toksik maddelerden olabildiğince arınmış, daha dinç bir görünüme kavuşulacağı unutulmamalıdır.

Scroll to Top